Världens sju underverk

  • Cheopspyramiden vid Giza
  • Babylons hängande trädgårdar
  • Zeusstatyn i Olympia
  • Artemistemplet i Efesos
  • Mausoleet i Halikarnassos
  • Kolossen på Rhodos
  • Fyrtornet på Faros
Cheopspyramiden är det äldsta av antikens sju underverk, och det enda som fortfarande finns kvar.

År 776 f.Kr. hölls de första Olympiska spelen i staden Olympia för att hedra guden Zeus. Spelen kom att hållas vart fjärde år och tävlingarna sågs som så viktiga att alla krig förbjöds under spelen, så att tävlande och åskådare skulle kunna ta sig säkert till Olympia.

Efterhand växte spelen och dess betydelse och man beslutade att bygga ett stort tempel till Zeus ära. Arbetet påbörjades mellan 460 och 470 f.Kr. och det nya templet stod klart år 456 f.Kr. Trots att templet var magnifikt och beprytt med mängder av skulpturer, bl.a. av Herkules tolv storverk, ansåg man det alltför simpelt för att behaga den store Zeus. Den då kände skulptören Fidias fick därför i uppdrag att konstruera en staty av självaste Zeus.

Statyn som sägs ha tagit åtta år att bygga, utgjordes av en 13 meter hög trästomme klädd i elfenben och guld. Den sägs ha föreställt Zeus sittande på en tron med en olivkrans på huvudet, i högra handen hållande en mindre staty av segerns gudinna Nike och i sin vänstra hand en spira varpå en örn satt. Tronen ska ha varit prydd med allehanda ädelstenar, guld och ebenholts, spiran utgjorts av många olika metaller och sandalerna ska ha varit gjorda av guld, liksom hans mantel och krans. Framför statyn lär de tävlande ha fått svära att följa spelens regler och det sägs också att den som en gång sett den stora statyns leende aldrig mera ska ha känt sig riktigt olycklig.

Man tror att Zeusstatyn räknades bland underverken p.g.a. sin skönhet och godheten den utstrålade. De Olympiska spelens betydelse lär också ha spelat en viss roll.